Všichni dobře víme, že ovoce, které si sami vypěstujeme na zahrádce je zdravější, protože jej nestříkáte chemikáliemi a zároveň je daleko chutnější, protože rostlo přirozenou cestou. Ale jak mohu toto ovoce uchovat? Mnozí některé ovoce dávají do mrazáků, ale třeba jablka do mrazáku dát nelze.

Jak mohu uchovat ovoce?

Velmi dobrým způsobem, jak uchovat ovoce ze zahrádky i na zimu je sušení. Díky sušičkám na ovoce sice ovoce ztratí dužinu, ale můžete jej jist po celý rok a chuť zůstane stále stejné anebo si jí můžete i upravit třeba medem, kořením a podobně. A díky sušičkám můžete také mít vánoční dekoraci, když například do sušičky dáte pomeranče a citróny, což je opravdu originální ozdoba na adventní věnce.

Jak se ovoce usuší?

Ovoce usušíte pomocí domácím sušičkám na ovoce. Nejprve ovoce důkladně omyjete a okrájíte části, které jsou obité anebo nahnilé. Potom ovoce nakrájíte na plátky anebo měsíčky, to záleží jen na vás a pak jej vložíte do sušičky a necháte je sušit. Některé sušičky na ovoce mají i různé programy, podle kterých můžete zvolit dobu sušení. A pokud chcete urychlit dobu sušení, tak je lepší ovoce zbavit pecek a ještě rychleji se ovoce suší, když nemá slupku. Někteří lidé také namísto sušiček na ovoce používají klasickou troubu, avšak ovoce poté rychleji propadá zkáze, takže je lepší když investujete a pořídíte si nějaký typ sušiček.

Co všechno mohu v sušičce ovoce usušit?

Kromě ovoce můžete v sušičce ovoce sušit i jiné věci. Babičky bylinářky sbírají květy anebo také listy různých bylinek, které zde mohou usušit. Pro sušení květů dokonce v některých typech sušiček je zvlášť program, kdy se sušení doporučuje na čtyřicet stupňů. Kromě květin můžete jít do lesa na houby, protože sušené houby jsou velmi praktické. Houby i sušené můžete použít do polévky či na omáčku. A dokonce se najdou lidé, kteří v sušičkách suší i maso a ryby. Pravdu je, že sušení prodlouží trvanlivost těchto potravin, ale sušené maso má specifickou chuť, která nemusí chutnat všem lidem. A pokud byste to chtěli vyzkoušet, tak na sušení ryb a masa se doporučuje sedmdesát stupňů.

Jak sušené ovoce mohu uskladnit?

Kromě sušení je velmi důležité to, jak usušené ovoce můžete uskladnit. Zejména si musíte dát pozor na to, aby bylo ovoce opravdu vychladnuté, protože jestli jej zabalíte ještě teplé, ta se vám může zapařit a následně zkazit či zplesnivět. Pokud chcete sušené ovoce uchovat na delší dobu, tak je lepší nechat ovoce chladnout delší dobu. Až budete mít jistotu, že je ovoce vychladlé, tak jej můžete vkládat do sáčků, dobré jsou papírové nebo látkové a ještě lepší jsou sklenice s plastovým víkem. Také záleží na místě, kam ovoce dáte, aby vám do nich nevlezli moli či jiný druh hmyzu. A lidé, kteří mají se sušením ovoce již jisté zkušenosti, doporučují balit ovoce do menších sáčků, abyste množství snědli najednou a nenechávali je otevřené.

Sušení ovoce je výborným způsobem, jak můžete docílit toho, že ovoce ze zahrádky budete konzumovat po celý rok.