Vedle kávy je čaj jedním z nejoblíbenějších nápojů, který má více než tisicíletou tradici.  První zmínku o čaji našli vědci v jednom z čínských slovníků z roku 350 před naším letopočtem. Podle novějších průzkumů však na chuť čaji poprvé přišli obyvatelé Barmy. Teprve odtud se čaj  rozšířil dál do Indie a Číny.

Snad každý ví nebo tuší, že čaj má na organismus blahodárné účinky. V čaji obsažený tein ovlivňuje činnost nervového systému, cév, srdce i kosterního svalstva. Čaj je výtečným prostředkem pro povzbuzení, když vám chybí energie. Povzbuzující účinky čaje na sobě ucítíte zhruba za 40 minut. Čaj také zvyšuje krevní tlak, zrychluje  krevní oběh a působí močopudně.

Aby byl čaj opravdu lahodný, musíte ho připravit pečlivě a s láskou. Pro kvalitní přípravu jsou nezbytné tři faktory – konvice, voda a čas.

Čaj připravujte vždy z čerstvé vody. Jakmile začne vřít, ihned ji odstavte z plotny. Vodu s velkým obsahem chloru převařte dvakrát.  Čaj nikdy neohřívejte, ale vždy ho připravte čerstvý.

Pokud chcete opravdu dobrý čaj, zapomeňte na rychlovarnou konvici. Vodu na čaj vařte ve skleněné konvici na čaj. Sklo nepochytí nežádoucí pachy a čaj bude mít správnou vůni a chuť.

Doba louhování čaje by neměla překročit pět minut, jinak čaj zhořkne. Délka louhování má vliv na to, jaké účinky bude čaj na člověka mít. Pokud čaj necháte louhovat jednu až dvě minuty, povzbudí vás. Čaj louhovaný čtyři až pět minut naopak uklidňuje.

Čaj můžete dochutit cukrem, medem, umělými sladidly, ovocnou šťávou nebo třeba rumem. Máte-li chuť na dobrý čaj s citronem, zvolte pro přípravu čínský čaj. Směsy indických čajů jsou vhodnější, pokud máte rádi čaj s mlékem.

Při přípravě čaje s mlékem dodržujte jedno, nepříliš známé pravidlo. Čaj lijte do mléka nebo do smetana  a nikdy ne naopak.  Možná vám to přijde zvláštní, ale čaj si zachová výraznější chuť i aroma.

Požitek z dobrého čaje umocní také prostředí. Udělejte si z každodenního pití čaje malý rituál a alespoň občas podpořte správnou atmosféru nezvyklým prostíráním, hezkou čajovou soupravou nebo čerstvou bábovkou upečenou podle babiččina receptu.

Zdroj obrázku: www.sxc.hu