Domů Gastronomie Recepty Vpusťte do svého jídelníčku ryby!

Vpusťte do svého jídelníčku ryby!




Že jsou ryby důležitou součástí jídelníčku, je stará známá věc. Mimo jiné obsahují vitamín D, jód, rybí tuk, který je zdrojem omega-3 mastných kyselin, a další nezbytné vitamíny, minerály a stopové prvky. Dopřát bychom si je měli minimálně dvakrát týdně. Proto neváhejte a vyzkoušejte následující recepty, rozhodně stojí za to!

Ryba v rajčatech

Jednoduchý recept, který voní prázdninami a vrátí Vás zpátky na rozpálenou pláž.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 velkou cibuli
  • 400 g loupaných sekaných rajčat
  • 70 g černých oliv bez pecky
  • 4 filety z mořské ryby (každý o hmotnosti 120 g)
  • citron, petrželku a pečivo k podávání

Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a cibuli nakrájenou nahrubo na něm orestujte doměkka. Přidejte sekaná rajčata, osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem a přiveďte k varu. Vmíchejte olivy, na rajčatovou směs položte filety z ryb a pokapejte je olivovým olejem. Pánev přesuňte do trouby předem vyhřáté na 180ºC a rybu pečte asi čtvrt hodiny. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou a podávejte s klínky citronu a bílým pečivem.

Pstruh na másle s gorgonzolou, sušenými rajčaty a ořechy

Dokonalá kombinace výrazných chutí, které se k sobě skvěle hodí.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 4 vykuchané čerstvé pstruhy
  • skleničku sušených rajčat
  • 100 g gorgonzoly
  • 20 g vlašských ořechů
  • 40 g másla
  • 20 g petrželky

Gorgonzolu nadrobte do misky, přidejte nakrájená sušená rajčata, nasekané ořechy i petrželku a zamíchejte. Pstruhy omyjte a zevnitř osolte. Nádivku napěchujte do břišních dutin a ryby převažte provázkem nebo spíchněte párátky. Na pánvi rozehřejte máslo a pstruhy na něm orestujte (bude to trvat asi 5 – 8 minut na každé straně). Servírujte nejlépe s vařenými bramborami obalenými v másle a sekaných bylinkách.

Grilovaný losos s koprem

Losos připravený tímto způsobem – někdy nazývaný „po námořnicku“ – je ideální variantou pro lehkou, ale vydatnou večeři.

Pro 4 – 6 osob budete potřebovat:

  • 750 g lososa
  • 150 ml hustého bílého jogurtu
  • 2 lžíce kopru
  • lžíce citrónové šťávy
  • lžíce citrónové kůry
  • 500 g brambor
  • 150 ml mléka

Jogurt smíchejte s koprem, citrónovou šťávou i kůrou, osolte a opepřete. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Plech vyložte pečícím papírem, na něj nakládejte porce ryby, ty osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem, zastříkněte olivovým olejem a vložte do trouby pod gril na 10 minut. Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte s máslem a našlehejte s horkým mlékem do hebké nadýchané kaše. Lososa podávejte s kaší a jogurtem, ozdobeného koprem.

Zapečená ryba se sýrem

Pokrmy z jednoho hrnce, potažmo pekáče, jsou oblíbenou variantou pro hospodyňky, které nestíhají, a přesto chtějí v kuchyni zazářit. Tento recept je jedním z nich!

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 filety s mořské ryby
  • lžíci citrónové šťávy
  • petrželku
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g másla
  • 500 g uvařených brambor
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g tvrdého sýra (eidam, gouda, ementál, ..)

Rybu pokapejte citrónovou šťávou, osolte a posypte najemno nasekanou petrželkou. Na pánvi rozpalte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zapékací mísu vymažte polovinou másla a vložte do ní polovinu orestované cibulky. Přidejte polovinu uvařených a nahrubo nastrouhaných brambor, na ně rozložte zbývající část cibulky, poté rybí filety a nakonec opět zbylé brambory.

Sýr nastrouhejte nahrubo, smíchejte se smetanou, osolte a opepřete a nalijte do zapékací mísy. Na povrch rozložte zbylé máslo nakrájené na plátky. Vložte do trouby předehřáté na 200ºC a pečte asi 15 minut.

Pstruzi s bylinkami a pečenou zeleninou

Jednoduchá příprava, zdravé a barevné suroviny a dokonalá souhra chutí! Oslňte své hosty touto rybí lahůdkou.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 4 vykuchané pstruhy
  • 2 citrony
  • dvě velké hrsti petržele
  • čtyři velké snítky tymiánu
  • 100 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml suchého bílého vína

a na pečenou zeleninu:

  • malý lilek
  • menší žlutou cuketu
  • menší zelenou cuketu
  • 2 kapie
  • velkou červenou cibuli
  • 2 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 žampiony
  • 4 rajčata
  • velká hrst bylinek (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj, ..)
  • 4 lžíce olivového oleje

Ryby omyjte, osušte a ostrým nožem jim na bocích udělejte několik zářezů. Pstruhy osolte zvenku i zevnitř. Šťávu z jednoho citronu smíchejte s nasekanou petrželkou a tymiánem, prolisovaným česnekem a většinou másla a touto směsí potřete jak břišní dutiny ryb, tak i zářezy na bocích. Do pekáčku dejte zbylé máslo, nechte ho v předehřáté troubě rozpustit, poté na něj položte ryby a kolem nich rozložte nakrájené klínky ze zbývajícího citronu.

Pečte asi 10 minut při 180ºC, pak přelijte bílým vínem a pečte ještě dalších 10 minut. Lilek a cukety nakrájejte na špalíčky nebo plátky, kapie na větší kousky, cibuli na klínky a stroužky česneku rozpulte.

Jarní cibulky nakrájejte na větší kousky, rajčata i oloupané žampiony rozpulte. Všechnu zeleninu vsypte na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací mísy, posypte sekanými bylinkami, zalijte olejem, opepřete a dobře promíchejte. Pečte asi půl hodiny při 180ºC a během pečení promíchejte.

Ryby zapečené s bramborovou kaší

Dva druhy jemné ryby a máslová bramborová kaše – Vaše děti budou toto jídlo milovat!

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 400 g filetů z tresky nebo tilapie
  • 200 g filetů z uzené makrely
  • 750 g brambor
  • 750 ml mléka
  • 1 cibuli
  • bobkový list
  • 75 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • svazek petrželky
  • 2 vejce natvrdo

Brambory uvařte doměkka, rozmačkejte se třetinou másla a vyšlehejte s trochou horkého mléka na kaši. Osolte a prozatím odložte stranou. Ryby nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm.

Mléko dejte do hrnce a přiveďte k varu, poté do něj vhoďte nakrájené ryby, cibuli rozkrájenou na čtvrtky a bobkový list. Ztlumte plamen, přiklopte pokličkou a vařte asi 6 – 8 minut. Pak ryby z mléka vyndejte a odložte na stranu.

Z másla a mouky udělejte světlou jíšku, vlijte trochu mléka z ryb a metličkou vyšlehejte dohladka. Postupně přidávejte zbývající mléko z ryb a zahřívejte, až získáte hustou a hladkou omáčku. Stáhněte plamen, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.

Nakonec přidejte najemno nasekanou petrželku. Rybu rozložte do zapékací mísy, přelijte bešamelem, poklaďte vařenými vejci nakrájenými na čtvrtky a překryjte bramborovou kaší. Pokapejte rozpuštěným máslem a pečte asi půl hodiny při 200ºC, dokud nebude kaše zlatavá.

TIP: Jednotlivé porce můžete připravit zvlášť v zapékacích miskách pro každou osobu zvlášť.

Treska v měšci

Šťavnatý balíček plný vůní a chutí je dokonalým nápadem k přípravě i servírování.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 4 filety tresky (každý o hmotnosti 125 – 150 g)
  • 1 pórek
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 4 jarní cibulky
  • 6 brambor
  • 4 lžíce bylinek (petrželka, kopr, pažitka, ..)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla

Ryby osušte, osolte a opepřete. Brambory, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Pórek rozpulte a nakrájejte na špalíky, cibulku na silnější plátky. Z pečícího papíru vystříhejte čtyři velké čtverce (tak velké, aby do nich šel zabalit velký talíř), rozdělte na ně brambory a zeleninu, osolte, opepřete, posypte polovinou nasekaných bylinek a zakápněte troškou olivového oleje.

Na zeleninu položte filet z ryby, pokapejte olejem a rohy papíru svažte do měšce. Měšce přendejte na plech a pečte asi 20 – 30 minut při 200ºC. Servírujte s klínky citronu, případně i bílým pečivem. Po rozvázání měšce dejte na každou porci kousek másla a zbývající nasekané bylinky.




Musíte si přečíst