Že jsou ryby důležitou součástí jídelníčku, je stará známá věc. Mimo jiné obsahují vitamín D, jód, rybí tuk, který je zdrojem omega-3 mastných kyselin, a další nezbytné vitamíny, minerály a stopové prvky. Dopřát bychom si je měli minimálně dvakrát týdně. Proto neváhejte a vyzkoušejte následující recepty, rozhodně stojí za to!

Ryba v rajčatech

Jednoduchý recept, který voní prázdninami a vrátí Vás zpátky na rozpálenou pláž.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 velkou cibuli
  • 400 g loupaných sekaných rajčat
  • 70 g černých oliv bez pecky
  • 4 filety z mořské ryby (každý o hmotnosti 120 g)
  • citron, petrželku a pečivo k podávání

Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a cibuli nakrájenou nahrubo na něm orestujte doměkka. Přidejte sekaná rajčata, osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem a přiveďte k varu. Vmíchejte olivy, na rajčatovou směs položte filety z ryb a pokapejte je olivovým olejem. Pánev přesuňte do trouby předem vyhřáté na 180ºC a rybu pečte asi čtvrt hodiny. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou a podávejte s klínky citronu a bílým pečivem.

Pstruh na másle s gorgonzolou, sušenými rajčaty a ořechy

Dokonalá kombinace výrazných chutí, které se k sobě skvěle hodí.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 4 vykuchané čerstvé pstruhy
  • skleničku sušených rajčat
  • 100 g gorgonzoly
  • 20 g vlašských ořechů
  • 40 g másla
  • 20 g petrželky

Gorgonzolu nadrobte do misky, přidejte nakrájená sušená rajčata, nasekané ořechy i petrželku a zamíchejte. Pstruhy omyjte a zevnitř osolte. Nádivku napěchujte do břišních dutin a ryby převažte provázkem nebo spíchněte párátky. Na pánvi rozehřejte máslo a pstruhy na něm orestujte (bude to trvat asi 5 – 8 minut na každé straně). Servírujte nejlépe s vařenými bramborami obalenými v másle a sekaných bylinkách.

Grilovaný losos s koprem

Losos připravený tímto způsobem – někdy nazývaný „po námořnicku“ – je ideální variantou pro lehkou, ale vydatnou večeři.

Pro 4 – 6 osob budete potřebovat:

  • 750 g lososa
  • 150 ml hustého bílého jogurtu
  • 2 lžíce kopru
  • lžíce citrónové šťávy
  • lžíce citrónové kůry
  • 500 g brambor
  • 150 ml mléka

Jogurt smíchejte s koprem, citrónovou šťávou i kůrou, osolte a opepřete. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Plech vyložte pečícím papírem, na něj nakládejte porce ryby, ty osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem, zastříkněte olivovým olejem a vložte do trouby pod gril na 10 minut. Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte s máslem a našlehejte s horkým mlékem do hebké nadýchané kaše. Lososa podávejte s kaší a jogurtem, ozdobeného koprem.

Zapečená ryba se sýrem

Pokrmy z jednoho hrnce, potažmo pekáče, jsou oblíbenou variantou pro hospodyňky, které nestíhají, a přesto chtějí v kuchyni zazářit. Tento recept je jedním z nich!

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 filety s mořské ryby
  • lžíci citrónové šťávy
  • petrželku
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g másla
  • 500 g uvařených brambor
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g tvrdého sýra (eidam, gouda, ementál, ..)

Rybu pokapejte citrónovou šťávou, osolte a posypte najemno nasekanou petrželkou. Na pánvi rozpalte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zapékací mísu vymažte polovinou másla a vložte do ní polovinu orestované cibulky. Přidejte polovinu uvařených a nahrubo nastrouhaných brambor, na ně rozložte zbývající část cibulky, poté rybí filety a nakonec opět zbylé brambory.

Sýr nastrouhejte nahrubo, smíchejte se smetanou, osolte a opepřete a nalijte do zapékací mísy. Na povrch rozložte zbylé máslo nakrájené na plátky. Vložte do trouby předehřáté na 200ºC a pečte asi 15 minut.

Pstruzi s bylinkami a pečenou zeleninou

Jednoduchá příprava, zdravé a barevné suroviny a dokonalá souhra chutí! Oslňte své hosty touto rybí lahůdkou.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 4 vykuchané pstruhy
  • 2 citrony
  • dvě velké hrsti petržele
  • čtyři velké snítky tymiánu
  • 100 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml suchého bílého vína

a na pečenou zeleninu:

  • malý lilek
  • menší žlutou cuketu
  • menší zelenou cuketu
  • 2 kapie
  • velkou červenou cibuli
  • 2 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 žampiony
  • 4 rajčata
  • velká hrst bylinek (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj, ..)
  • 4 lžíce olivového oleje

Ryby omyjte, osušte a ostrým nožem jim na bocích udělejte několik zářezů. Pstruhy osolte zvenku i zevnitř. Šťávu z jednoho citronu smíchejte s nasekanou petrželkou a tymiánem, prolisovaným česnekem a většinou másla a touto směsí potřete jak břišní dutiny ryb, tak i zářezy na bocích. Do pekáčku dejte zbylé máslo, nechte ho v předehřáté troubě rozpustit, poté na něj položte ryby a kolem nich rozložte nakrájené klínky ze zbývajícího citronu.

Pečte asi 10 minut při 180ºC, pak přelijte bílým vínem a pečte ještě dalších 10 minut. Lilek a cukety nakrájejte na špalíčky nebo plátky, kapie na větší kousky, cibuli na klínky a stroužky česneku rozpulte.

Jarní cibulky nakrájejte na větší kousky, rajčata i oloupané žampiony rozpulte. Všechnu zeleninu vsypte na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací mísy, posypte sekanými bylinkami, zalijte olejem, opepřete a dobře promíchejte. Pečte asi půl hodiny při 180ºC a během pečení promíchejte.

Ryby zapečené s bramborovou kaší

Dva druhy jemné ryby a máslová bramborová kaše – Vaše děti budou toto jídlo milovat!

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 400 g filetů z tresky nebo tilapie
  • 200 g filetů z uzené makrely
  • 750 g brambor
  • 750 ml mléka
  • 1 cibuli
  • bobkový list
  • 75 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • svazek petrželky
  • 2 vejce natvrdo

Brambory uvařte doměkka, rozmačkejte se třetinou másla a vyšlehejte s trochou horkého mléka na kaši. Osolte a prozatím odložte stranou. Ryby nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm.

Mléko dejte do hrnce a přiveďte k varu, poté do něj vhoďte nakrájené ryby, cibuli rozkrájenou na čtvrtky a bobkový list. Ztlumte plamen, přiklopte pokličkou a vařte asi 6 – 8 minut. Pak ryby z mléka vyndejte a odložte na stranu.

Z másla a mouky udělejte světlou jíšku, vlijte trochu mléka z ryb a metličkou vyšlehejte dohladka. Postupně přidávejte zbývající mléko z ryb a zahřívejte, až získáte hustou a hladkou omáčku. Stáhněte plamen, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.

Nakonec přidejte najemno nasekanou petrželku. Rybu rozložte do zapékací mísy, přelijte bešamelem, poklaďte vařenými vejci nakrájenými na čtvrtky a překryjte bramborovou kaší. Pokapejte rozpuštěným máslem a pečte asi půl hodiny při 200ºC, dokud nebude kaše zlatavá.

TIP: Jednotlivé porce můžete připravit zvlášť v zapékacích miskách pro každou osobu zvlášť.

Treska v měšci

Šťavnatý balíček plný vůní a chutí je dokonalým nápadem k přípravě i servírování.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 4 filety tresky (každý o hmotnosti 125 – 150 g)
  • 1 pórek
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 4 jarní cibulky
  • 6 brambor
  • 4 lžíce bylinek (petrželka, kopr, pažitka, ..)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla

Ryby osušte, osolte a opepřete. Brambory, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Pórek rozpulte a nakrájejte na špalíky, cibulku na silnější plátky. Z pečícího papíru vystříhejte čtyři velké čtverce (tak velké, aby do nich šel zabalit velký talíř), rozdělte na ně brambory a zeleninu, osolte, opepřete, posypte polovinou nasekaných bylinek a zakápněte troškou olivového oleje.

Na zeleninu položte filet z ryby, pokapejte olejem a rohy papíru svažte do měšce. Měšce přendejte na plech a pečte asi 20 – 30 minut při 200ºC. Servírujte s klínky citronu, případně i bílým pečivem. Po rozvázání měšce dejte na každou porci kousek másla a zbývající nasekané bylinky.