Domů Gastronomie Podrobně o vodce

Podrobně o vodce

Vodka je oblíbený nápoj nejen ve východní Evropě, který můžeme pít buď samotný, nebo jako součást různých koktejlů. Nejkvalitnější a nejjemnější vodka, jako třeba Finlandia nebo ruská klasika Russian standard, se pije čistá. Aby byl požitek z ní ještě výraznější, doporučuje se podávat řádně vychlazená. Ten nejlepší výběr tohoto destilovaného nápoje nabízí společnost Panalfred ve svém eshopu.

Stručná historie vodky

Kde se vodka poprvé vyskytla, není jistě známo, přestože by každý hádal, že její domovinou je Rusko, Finsko či Švédsko. První zmínky o vodce se objevují kolem 14. stol. v carském Rusku, kde nemohla chybět na žádné společenské události. Tento průhledný mok byl součástí důležitých večírků a měl vliv na ekonomiku země. Dříve se tento nápoj od toho současného lišil především množstvím alkoholu. Vodka, tak jak ji známe dnes, obsahuje kolem 40 % alkoholu, kdežto ta původní byla o celých 20 % slabší. Její název, jak je patrné, vychází ze slova „voda“. Pravděpodobně za to může její vzhled, který je snadno zaměnitelný s obyčejnou vodou.

Proces výroby

Pravá vodka se vyráběla a stále vyrábí z brambor nebo obilí. Základ finské vodky tvoří ječmen, Švédové dávají přednost žitu a ve Francii je zase známá například Grey Goose, jejíž základní surovinou je pšenice. S postupem času se však, především v Evropě, začaly objevovat případy, kdy se jako základní surovina používá cukrová řepa či různé druhy ovoce. Dokonce se, s trochou nadsázky, vypráví o tom, že Rusové jsou schopni vyrobit vodku téměř ze všeho.

Použitá surovina se na začátku procesu výroby nakrájí na malé kousky a nechá se kvasit, dokud nevznikne dostatečné množství tzv. zápary. Jedná se o kapalinu, ze které se poté destilací získá čistý alkohol. Tento proces se několikrát opakuje. Vzniklá kapalina se nechá překapat přes aktivní uhlí. Poslední fází výroby je zředění vodou, jelikož výsledná kapalina obsahuje často více než 80 % alkoholu.

Musíte si přečíst