Domů Gastronomie Není káva jako káva

Není káva jako káva

Zvláště v podzimních a zimních měsících se lidé často uchylují do kaváren, kde si užijí nejen teplo, ale i pohodu a hlavně chuť oblíbeného delikátního nápoje – kávy.

Pojďme si představit variace espressa, které jsou v kavárnách nejoblíbenější a také jak se správně nazývají.

Espresso

V našich kavárnách nejoblíbenější a nejžádanější káva. Příprava je rychlá, přičemž se z kávy vyluhuje nejvíce chuťových a aromatických látek a minimum škodlivin, které v ní jsou. Výsledkem je silná káva s výrazným aroma a skvělou nahořklou chutí. V kávovaru musí být použita čerstvá voda. Je nezbytné vždy použít čerstvě namletou zrnkovou kávu, aby chuť byla co nejlahodnější. Připravuje se ze 7 gramů kávy a 20-30 ml vody.

Ristretto

Tuto kávu pijí Italové nejčastěji. Obsahuje silný kávový extrakt a je díky své velikosti velmi aromatická. Ristretto se připravuje stejně jako espresso ze 7 gramů čerstvě pomleté kávy. Jediný rozdíl je doba průtoku z kávovaru. Do šálku vám nateče asi 15 ml . Čekají vás dva loky plné nezapomenutelné chutě.

Lungo

Pokud si chcete užít vyjímečnou chuť kávy ve větším množství, zkuste Lungo. Připravuje se stejně jako espresso i ristretto ze 7 gramů, ovšem kávovar vám do šálku nadělí až 80 ml lahodné a jemné chutě. Lungo je ideální pro ty z vás, kteří nemají rádi velmi silnou kávu.

Doppio

Jedná se v podstatě o dvojité espresso. Připravuje se ze 14 gramů čerstvé kávy, která se zalije 50-70 ml vody. Pokud jste měli náročný den a potřebujete se udržet na nohou, takhle siná káva vás zaručeně probere.

Caffé Macchiato

Jedná se o klasické espresso s objemem 30ml, které je doplněné jen o mléčnou pěnu.

Capuccino

Cappuccino se skládá z espressa, mléka a mléčné pěny. Ta má být zarovnaná po okraj a musí mít jemnou a hladkou konzistenci. Někteří šikovní baristé vám dokonce do pěny vytvoří obrázek. Cappuccino se dělá do šálku s objemem 120ml a má mít takovou teplotu, abyste se mohli napít hned a nespálili si jazyk.

Latté Macchiato

Tato mléčná káva se skládá ze tří částí. Úplně vespod je vrstva teplého mléka, poté vrstva klasického espressa a zbytek tvoří mléčná pěna. Připravuje se do vysoké sklenice a vrstvy musí být odděleny a dobře vidět.

Všechny tyto variace je možné udělat i z kávy bez kofeinu.

Pokud hledáte Piccolo, tak hledáte marně. Žádná taková káva totiž neexistuje. I když ji v některých barech zahlédnete na lístcích, jedná se o chybu. Lidé, co si objednávají Picolo, tak většinou chtějí malé presso, což je Ristretto.

Musíte si přečíst