Domů Gastronomie Recepty Nebojte se kynutého těsta!

Nebojte se kynutého těsta!




Kynuté těsto je stále strašákem mnohých kuchařek. Přitom jeho příprava není zdaleka tak složitá, jak se na první pohled může zdát. Pusťte se do následujících receptů, díky kterým poznáte, že z kynutého těsta připravíte jak klasické, tak nevšední, ale o to lákavější dobroty.

Tradiční táč a ovocem

Nadýchané těsto, šťavnatá ovocná náplň a křupavá máslová drobenka Vás ve vzpomínkách vrátí na babiččinu chalupu.

Na 1 plech budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • ½ balíčku sušených kvasnic
  • 4 lžičky cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku soli
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 300 ml mléka

a na drobenku:

  •  5 lžic hladké mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla

Mouku smíchejte s cukrem i vanilkovým cukrem, sušenými kvasnicemi a solí. Povrch těsta posypte hladkou moukou, zakryjte a nechte v teple vykynout. Na vymazaný a vysypaný plech těsto rozprostřete, ozdobte libovolným ovocem (meruňky, švestky, rybíz, borůvky), bohatě posypte drobenkou a pečte dozlatova při teplotě 180ºC.

Po upečení táč posypte vanilkovým nebo skořicovým cukrem. V míse smíchejte hladkou mouku s oběma cukry a spolu s máslem prsty rychle propracujte v drobenku. Poté přidejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko a vejce a důkladně propracujte v hladké těsto.

Ořechové rohlíčky

Ořechovou náplň můžete zaměnit za makovou nebo jinou oblíbenou.

Na 20 rohlíčků si připravte:

  • 250 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 4 lžičky cukru krupice
  • 125 ml mléka
  • 125 g tuku
  • 2 žloutky
  • špetku soli

a na náplň:

  • 125 ml mléka
  • lžíci másla
  • 200 g vlašských ořechů
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • lžíci medu

Do mísy nasypte mouku, utvořte důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte žloutky, špetku soli, rozpuštěný tuk a vypracujte hladké a vláčné těsto, které dejte v přikryté míse asi na půl hodiny do lednice. Těsto rozválejte na obdélníkový plát a rozkrájejte ho na čtverce o straně asi 7 – 10 cm. Rohlíčky přesuňte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 15 minut při teplotě 200ºC.

Na střed každého čtverce vložte ořechovou náplň a cípy těsta přeložte naproti sobě jako šáteček a spojte. V kastrolku svařte mléko s máslem a oběma cukry a jakmile začne vařit, vsypte nastrouhané ořechy, zamíchejte, přidejte med a odstavte z plotny. Posypte cukrem, zalijte trochou vlažného mléka a počkejte, až se na hladině začnou tvořit bublinky.

Skořicový pletenec

Neodolatelná lahůdka původem z Estonska, po které se zapráší ještě dřív, než uvaříte konvici čaje!

Na 1 pletenec budete potřebovat:

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžičku soli
  • 2 žloutky
  • 1 kostku droždí
  • ¼ kostky rozpuštěného másla

a na náplň:

  • 10 lžic cukru krupice
  • 3 lžičky skořice
  • ½ kostky másla

Všechny základní suroviny vložíme do mísy a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Rozpustíme máslo a smícháme ho se skořicí a cukrem. Z vykynutého těsta vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru a tu potřeme připravenou náplní.

Těsto srolujeme do rolády, tu podélně rozřízneme, spleteme do copu, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a upravíme tak, abychom získali tvar věnce. Pletenec potřeme případným zbytkem náplně.  Pečeme asi půl hodiny při teplotě 180ºC.

 

Rychlé slavnostní koláčky

Vláčné koláčky z máslového těsta oslní každou návštěvu.

Na 40 kousků si připravte:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 8 lžic cukru krupice
  • 4 žloutky
  • špetku soli
  • 200 g rozpuštěného másla

Do mísy dejte mouku se solí, cukrem a nadrobeným droždím, přidejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko a žloutky a vypracujte vláčné těsto. Po vykynutí do nich dnem skleničky vytlačte důlek, koláček potřete rozšlehaným vejcem a naplňte libovolnou náplní. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě 20 minut odpočívat. Poté z těsta tvarujte malé kuličky, pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte další čtvrthodinu kynout. Posypte drobenkou, případně mandlovými lupínky a pečte asi 10 minut při teplotě 180ºC.

Po vytažení z trouby ještě horké koláče pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem v poměru 1:1 (koláče budou déle vláčné a voňavé).

Třešňové šneky s polevou

Lahodná náplň a sladká poleva – Vaše děti budou tyto šneky milovat!

Na 24 velkých šneků budete potřebovat:

  • 700 g hladké mouky
  • 90 g cukru krupice
  • 3 lžíce sušeného droždí
  • 50 ml tuku
  • 2 vejce
  • lžičku soli

a na náplň a polevu:

  • 450 g třešňového džemu
  • 500 g moučkového cukru
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • lžička vanilkového extraktu
  • 30 g másla

V míse smíchejte 400 ml vlažné vody spolu s tukem, cukrem a kvasnicemi. Z něj vyválejte obdélník o velikosti asi 65 x 45 cm, potřete ho třešňovou náplní a zarolujte. Poté je pečte 15 – 20 minut při teplotě 200ºC.

Moučkový cukr vyšlehejte s vanilkovým extraktem, máslem a smetanou a horké šneky polevou rovnoměrně polijte. Roládu nakrájejte na šneky silné 2 centimetry, rozložte na plechy vyložené pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout. Nechte 10 minut odpočinou, poté přidejte vejce, mouku a sůl a vypracujte těsto.

 




Musíte si přečíst