Domů Gastronomie Recepty Když nevíte, co namazat na chleba

Když nevíte, co namazat na chleba




Občas se stane, že po práci nestíháte obstarat rodinný nákup nebo Vám na složité vaření nezbývají síly. Podle následujících receptů z běžně dostupných surovin připravíte lahodnou večeři, snídani i svačinu do školy.

Mrkvová pomazánka s tvarohem

Jednoduchá, zdravá a přitom překvapivě dobrá pomazánka, které koriandr i římský kmín dodá netradiční orientální nádech.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 4 mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvou petržel nebo koriandr
  • lžíci medu
  • citrónovou šťávu
  • sůl, pepř, mletý římský kmín

Na pánvi rozehřejte máslo a za stálého míchání na něm asi dvě minuty opékejte mrkev nastrouhanou nahrubo. Přidejte prolisovaný česnek, špetku drceného římského kmínu, nechte koření rozvonět a odstavte. V míse smíchejte tvaroh s medem, citrónovou šťávou, osolte a opepřete. Přidejte osmahnutou mrkev a nasekanou petržel či koriandr.

Lososová pomazánka

Kombinace lososa a smetanového sýra je lahodná, a příště zkuste pažitku nahradit třeba koprem.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 200 g smetanového sýra
  • 200 g uzeného lososa
  • lžíci dijonské hořčice
  • 4 lžíce nasekané pažitky
  • lžíci citrónové šťávy

Smetanový sýr smíchejte s hořčicí a nasekanou pažitkou, přidejte citrónovou šťávu a nasekaného lososa. Pomazánku osolte, promíchejte a podávejte nejlépe na opečených plátcích toastového chleba.

Pomazánka z nivy

Rychlá pikantní pomazánka, která nezkazí ani žádné přátelské posezení u vína a jednohubek.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • ½ kelímku pomazánkového másla
  • ½ kelímku měkkého tvarohu
  • 100 g nivy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Pomazánkové máslo promíchejte s tvarohem a nadrobenou nivou. Přidejte prolisovaný česnek, osolte, opepřete a v případě potřeby nařeďte dvěmi lžícemi mléka. Podávejte s celozrnným pečivem, ozdobené řeřichou a tenkými plátky mrkve.

Vajíčkovo – avokádová pomazánka

Recept na tuto pomazánku využijete nejen o Velikonocích, kdy se Vaše ratolesti vrátí s plnými košíky koledy.

Pro 6 osob si připravte:

  • 10 vajec natvrdo
  • 3 lžíce majonézy
  • lžičku dijonské hořčice
  • lžíci citrónové šťávy
  • 1 avokádo

Uvařená vejce nasekejte nebo protlačte přes kolečko, přidejte majonézu, hořčici, citrónovou šťávu, polovinu rozmačkaného avokáda a promíchejte. Druhou polovinu avokáda posekejte na kousky a přimíchejte do pomazánky. Osolte, opepřete a podávejte ozdobené petrželkou.

Pomazánka z makrely

Lahodná, lehká a zdravá pomazánka, která zasytí.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 250 g uzené makrely
  • 140 g zakysané smetany
  • 1 balení lučiny
  • svazek jarní cibulky
  • 4 lžičky křenu
  • 1 velkou okurku
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 svazek mrkve

Z makrely oberte maso, vložte do mísy, přidejte zakysanou smetanu, lučinu, nasekanou jarní cibulku a křen a vidličkou důkladně promíchejte. Podávejte s čerstvým pečivem, ředkvičkami a mrkví a okurkou nakrájenou na špalíčky.

Hermelínová pomazánka

Netradiční zapečené misky se stanou oblíbenou chuťovkou celé rodiny.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 5 větších rajčat
  • 60 ml balzamikového octa
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • lžíci sekaného rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hermelíny
  • 225 g smetanového sýra
  • hrst bazalkových lístků

Rajčata rozpulte, položte řezem nahoru na plech, pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem, osolte, opepřete, posypte prolisovaným česnekem a rozmarýnem a pečte půl hodiny při 230ºC. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a vše nasekejte. Hermelíny zbavte bílé kůrky, nakrájejte je na kostky a smíchejte se smetanovým sýrem. Vmíchejte rajčatovou směs a natrhané lístky bazalky. Pomazánku rozdělte do zapékacích misek a pečte 25 minut při 180ºC. Nechte 10 minut zchladnout a podávejte s toasty.

Tuňáková pomazánka

Po těchto zapečených houskách se jen zapráší!

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 housky
  • 200 g tuňáka v oleji
  • lžíci majonézy
  • šťávu z 1 citronu
  • svazek jarní cibulky
  • 2 rajčata
  • hrst nastrouhaného tvrdého sýra (gouda, krolewski, ementál, čedar..)

Housky podélně rozpulte a řeznou stranou položte pod gril v troubě. Tuňáka dejte do misky, přidejte majonézu, citrónovou šťávu a nasekanou jarní cibulku. Osolte, opepřete a promíchejte. Spodní části opečených housek namažte pomazánkou, poklaďte plátky rajčat, posypte strouhaným sýrem, přiklopte vršky housek a na minutu vložte pod gril zapéct, aby se sýr roztavil. Podávejte teplé.




Musíte si přečíst