Italská kuchyně to je ráj omáček, těstovin, lahodných mas a výborných dezertů. Především je plná čerstvé zeleniny a voňavých bylinek. Jednou z těch nejvýraznějších je bazalka, která jídlům propůjčuje nezaměnitelnou, výraznou chuť i aroma a zavede nás zpět k letním zážitkům a atmosféře italských obědů a večeří. Proto se také často používá do pest jako základ pokrmů.

Pokud jste si ji zamilovali stejně jako my, avšak nemáte na vaření příliš času, vyzkoušejte tyto dva tipy na rychlou večeři. Uvidíte, že si skvěle pochutná celá rodina.

Italské rizoto s pečeným česnekem a bazalkovým pestem

  • 400g rýže kulaté,
  • 1 cibule,
  • 1 menší palička česneku,
  • 25g másla,
  • olivový olej,
  • 2 lžíce bazalkové pesta,
  • 1l kuřecího vývaru,
  • 70ml bílého vína,
  • 2 balení mozzarely,
  • pepř a sůl dle chuti.

Rozehřejte troubu na 200°C. Paličku česneku bez oloupání rozpulte a položte na olivovým olejem vymazaný plech. Pečte asi 10 minut, dokud česnek nezezlátne.

Mezitím v hrnci rozehřejte máslo a nechte v něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Poté přilejte víno, krátce povařte a vsypte rýži. Opepřete, osolte a míchejte asi 2 minuty. Následně přilejte šálek vývaru a další v momentě, kdy se ten předchozí vstřebá. Takto postupujte, dokud nebude v rýži vývar všechen. Jakmile je rýže měkká (na skus), přiklopte pokličkou a odstavte.

Pečený česnek vymačkejte ze stroužků, natrhejte mozzarelu na malé kousky, přidejte pesto a vmíchejte do rizota.

Fusilli se sušenými rajčaty, pestem a parmazánem

  • 1 balení těstovin Fusilli,
  • sušená rajčata naložená v oleji,
  • 2 lžíce bazalkového pesta,
  • 1 jarní cibulka,
  • parmezán,
  • sůl.

Na pánev dáte olivový olej, rozehřejete, přidáte na kousky nakrájená sušená rajčata a nasekanou jarní cibulku. Krátce orestujete, přimícháte bazalkové pesto a vložíte uvařené těstoviny. Vše promícháte, prohřejete a osolíte. Poté posypete parmezánem.