Domů Zdraví Čerstvá syrová strava raw je dnes ještě dostupnější než dříve

Čerstvá syrová strava raw je dnes ještě dostupnější než dříve

Syrová raw se stává stále populárnějším typem stravování. Není už ojedinělým, zvláštním a těžko pochopitelným pojmem v naší typické české kultuře zvyklé na těžká, tučná a masitá jídla. Obliba raw stravy nespočívá pouze v touze po zdravém stylu života, ale i v šetrném a ekologickém myšlení. Kdo se stravuje syrovou stravou raw, většinou se o jídelníček stará vlastním pěstováním produktů, nebo zná spolehlivé zdroje, kde si čerstvé a nezávadné jídlo může opatřit. Internetová prodejna rawmarket.cz  je jedním ze zásobitelů jedinců, jež zdravou stravu nabízejí.

Postupný přechod na syrovou stravu raw

Avšak ani lidé, kteří se pro kompletní přechod na raw stravu nerozhodli, nemají dveře do prodejny rawmarket.cz zavřené. Můžou si své běžné denní menu obohatit produkty raw a postupně pronikat do tajů přirozeného stravování, které člověku bylo dáno již odpradávna. Vždyť odborníci i samotní vegani a vitariáni doporučují, že pokud chce někdo začít se změnou stravování začít, neměl by se o to pokoušet násilně ze dne na den. Taková změna by se mohla stát více škodlivou než prospěšnou. Proto je doporučována postupná změna, kdy by se měly z menu vyřadit tři zásadní prvky, jež lidský organismus zatěžují nejvíce – jmenovitě: maso, mléko a produkty obsahující lepek. Již po několika dnech či týdnech se vám za tuto změnu vaše tělo odmění. Neuškodí, když začnete svůj jídelníček obohacovat o různá semínka a ořechy. Tyto dobroty ocení zase vaše mysl.

Jaká je vlastně raw strava

Pro obohacení jídelníčku a zaměstnání žaludku i trávicí soustavy je třeba vybavit se dostatečným množstvím zeleniny a ovoce. Nejlepší variantou jsou sezonní produkty, tedy ty, které zrovna rostou na vaší zahrádce, pěstují je přátele nebo si je seženete na farmářských trzích. Pamatujte na nejdůležitější pravidla, která byste měli vždy dodržovat. Není jich tolik. Nesmíte mít nikdy hlad. Pokaždé mějte po ruce nějaký kousek ovoce či zeleniny. A teď právě přichází druhá poučka, již byste měli mít na paměti. Ovoce by se nemělo jíst těsně po zelenině. Pokud si dáte čerstvý zeleninový salát k obědu, nechte si několikahodinový rozestup, než se dojíte či nasytíte ovocem. Dokonce se tvrdí, že by se ovoce mělo konzumovat až následující den.

Co obsahuje jídelníček vitariána

A čím se tedy mám stravovat? Určitě se ptáte, pokud nejste zběhlý strávník, ale spíš začátečník, jenž se o zdravý styl života a potažmo stravování teprve začíná zajímat. Vitarián, člověk konzumující pouze syrové jídlo, má na talíři nebo mystičce ovoce, zeleninu, saláty, semínka, doplňkově ořechy a raw sušené plody. Pokročilí vitariáni si dokonce i tento jídelníček zjednodušují na takzvanou mono stravu. Konzumují například pouze jablka, jež nekombinují s hruškami. Po strávení konkrétního ovoce – jablek – si již dají hrušky, zelný salát i semínka. I když se takový postup zdá velmi přísný, z meritu věci však vyplývá, že trávicí procesy v lidském těle postupují v určitém sledu. Žaludek sám rozpozná, kterou potravinu bude trávit nejdříve. Konzumací ovoce se semínky je pro žaludek signálem, že začne jednu potravinu trávit, kdežto ta druhá zatím čeká a zbytečně kvasí.

Zdravý životní styl souvisí se stravováním

A jakou konkrétní raw stravu vlastně vitariáni konzumují? Rozhodně žádnou tepelně upravenou stravu. Všechny produkty musejí být co nejčerstvější. Každopádně se v jídelníčku nenacházejí živočišné produkty, ani tuky, mléko a mléčné výrobky. Vitariáni se výjimečně stravují obilovinami (kvůli vysokému obsahu lepku) s výjimkou ovesných vloček a pohanky. Pro příklad jídelníčku můžete nahlédnout na stránky rawmaket.cz, kde jsou cenné rady pro začínající i pokročilé vitariány. K dispozici jsou i různé chutné recepty, podle nichž si každý může obohatit svůj raw jídelníček a potažmo celý život.

Musíte si přečíst