Domů Domácnost Babičky nepatří do starého železa. Mají spoustu užitečných rad a zkušeností

Babičky nepatří do starého železa. Mají spoustu užitečných rad a zkušeností




I v dnešní moderní době využíváme rad a zkušeností našich babiček. Podle jejich rad se řídí mnoho lidí. Využíváme rady v hodně oborech. Jejich zkušeností používáme v domácnosti, třeba jak uklízet bez chemie a přitom výborně. V medicíně v některých případech lze nahradit léky bylinkami. I při praní se využívají moudra našich babiček. Třeba jak odstranit skvrny od krve.

Tam je důležité, abychom skvrnu namočili co nejdříve do studené vody. Přidáme do vody kuchyňskou sůl a necháme působit. Skvrny od ovoce na rukou se dají dobře vyčistit citronem. Skvrny na oblečení od borůvek nám pomůže zlikvidovat peroxid vodíku. Polít se červeným vínem, je nepříjemná záležitost. V tomto případě nesmíme na nic čekat. Posypeme flek solí a ta tekutinu vsákne. Někdo skvrnu zakape ještě citronem. I skvrny od plísně se dají odstranit. Někdy stačí plíseň vykartáčovat. Když to nepomůže, vypereme v syrovátce, prádlo necháme na slunci usušit, a skvrny zmizí úplně. 

Babiččiny rady výborně využijeme i v kuchyni

Naše babičky vařily dobře a levně. Věděly, kde a jak ušetřit. Každá kuchařka chce, aby se vše uchovalo co nejdéle, a nic se nevyhazovalo. Ušetří se tím vynaložená práce, suroviny, ale nakonec i peníze. Proto je důležité vědět pár rad, jak uchovat vše déle, než jsme byli zvyklí. Blíží se vánoce, budeme péct perníčky. Uchováme je déle ve skleněné doze. Je nutné je přikrýt víčkem a dát k nim čerství pomeranč. Aby se nám perníčky hezky leskly, hned po upečení je potřeme vejcem. Perníčky tím získají krásný lesk.

Starší koláče také nemusíme vyhazovat. Potřeme je mlékem, na tři minutky je dáme do vyhřáté trouby. Pochutnáme si pak na nich stejně jako na čerstvých. Chcete, aby tvarohový koláč měl zlatou kůrčičku? Stačí málo. Asi deset minut před dopečením potřeme kůrku mlékem s cukrem. Výsledek je naprosto úžasný. Kůrčička je zlatá a lesklá. Upéct cukroví nám dá spoustu práce, a proto je dobré, aby naše snaha nepřišla na zmar, dobře ho uschovat, aby zůstalo co nejdéle chutné. Stačí ho uskladnit v porcelánové, uzavírací míse. Nádoba může být i keramická, nebo skleněná. Jde hlavně o to, aby byla nádoba uzavírací. Když už se nám stane, že nám cukroví ztvrdlo, nemusíme ho určitě vyhazovat. To by byla věčná škoda. Dokážeme totiž cukroví vrátit do křehkého stavu. Stačí, když ho dáme do uzavíratelné nádoby s nakrájeným jablkem. Stejný postup volíme i u bábovky, pro delší uchování. Prostě naše babičky měly na všechno dobrou radu, a byla by škody jich nevyužít.

Zelenina a ovoce by měly být každý den v našem jídelníčku

U ovoce a zeleniny můžeme využít rad a zkušeností našich moudrých babiček. Jak je uchovat čerstvé je dost rad, které bychom měli používat. Zamezíme tím plýtvání i financí. Málokdo ví, že banány by se měly nechat v trsu, a utrhnout jen ty, které spotřebujeme. V trsu déle vydrží.

Výbornou chuť rozinek docílíme tím, že je naložíme do rumu. Postup naložení je velice jednoduchý. Rozinky omyjeme a dáme do čistých sklenic, které jsou uzavírací šroubovacím víčkem. Zalijeme rumem a je hotovo. Rozinky nám v tomhle stavu vydrží dlouho. Takto naložené rozinky přidáváme do těsta. Ani citrony nevyhazujeme, když ztrácejí na kvalitě. Vymačkáme je, šťávu nalijeme do tvořítek na led, a dáme do mrazáku zmrznout. Kostičky citronu dáváme do čaje, a limonád. Používá se všude tam, kde bychom používaly čerstvý citron. Rajčata uchováváme zásadně ve tmě. Na světle, nebo dokonce na slunci zbytečně měknou. Krájíme je pilkovým nože, aby nám z nich nevytékala zbytečně šťáva.

Užitečné rady máme i pro květák. Ten před vařením omyjeme v osolené vodě. Aby květák při vaření nepříjemně nezapáchal, dbáme na to, aby byl při vaření celý potopený, a dáme do vody celý bobkový list.




Musíte si přečíst