Káva je velmi oblíbeným nápojem mnoha dospělých. Výsledný požitek, který z nápoje můžete mít, záleží na kvalitě kávy. Spousta lidí podlehla kouzlu dobrého espressa, které vyměnila za kdysi tolik oblíbeného turka.

Opravdoví kávoví labužníci nakupují kávu jen ve specializovaných prodejnách.  Základem skutečně dobrého nápoje mohou být jen kvalitní, voňavá a neporušená zrnka kávy.

Svou roli hraje také mlýnek na kávu. Ze špatně umletých zrnek uvaříte jen nekvalitní nápoj, kterým svou návštěvu rozhodně neoslníte.  Ve specializovaných obchodech mají kvalitní kávové strojky, které si s kávovými zrnky hravě poradí.

Na dobré espresso nemusíte chodit jen do kaváren, ale přístroj na jeho výrobu si můžete koupit také domů. Až si budete připravovat espresso, nezapomeňte kávu důkladně upěchovat do páky a nastavit správný tlak. Ideální tlak je kolem 20 kg.

Správné espresso má mít oříškově zabarvenou pěnu, která je nahoře temnější a má nazrzlé záblesky. Správná pěna má velmi jemnou texturu a nejsou v ní žádné oka a bublinky. Kvalitní presso má intenzivní chuť a když polknete první doušek, jeho nezaměnitelné aroma a chuť vám zůstane ještě dlouho na jazyku.

Zdroj obrázku: www.sxc.hu