Léto plné šťavnatého ovoce a svěžích dezertů se s námi definitivně rozloučilo a je na čase vrátit se zpátky do svých domovů, do tepla, za pec.

Studený, větrný, podzimní den si zpříjemněte při pečení těch nejlahodnějších máslových sušenek, které si vychutnáte nejlépe se šálkem dobrého čaje, zajímavou knížkou nebo filmem pod hřejivou dekou.

Pravé máslové sušenky

Obsahují jen ty nejzákladnější a nejpoctivější ingredience, které jim dodávají dokonalou máslovou chuť a křehkost.

Na základní dávku sušenek si připravte:

  • 275 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 60 g moučkového cukru

Z lehce povoleného másla, mouky a cukru vytvořte kompaktní a vláčné těsto. Díky vysokému obsahu másla bude snadno tát, proto je vhodné ho ihned zpracovat nebo dát na chvíli ztuhnout do lednice.

Přestože můžete ve své kuchyni vlastnit dokonalé vychytávky, jakým razítka na sušenky jistě jsou, při pečení tohoto receptu na ně zapomeňte. Těsto je skutečně máslové a razítkováním by se trhalo.

Vyložte proto plechy pečícím papírem, rozpalte troubu na 180ºC a z těsta ihned tvarujte malé kuličky, které budete klást na plech v malých rozestupech. Jakmile spotřebujete veškeré těsto, vezměte vidličku, namočte ji do moučkového cukru a kuličku rozmáčkněte – získá tvar a po upečení i křupavou strukturu.

Takto rozmáčkněte všechny předpřipravené kuličky a sušenky pečte asi 10 minut dozlatova.

TIP: Příchuť těsta můžete snadno obměňovat přidáním skořice, kokosu, kakaa nebo citrónové kůry.

Koka sušenky

Sušenky z křehkého kakaového těsta s kokosem jsou oblíbenou pochoutkou mnohých z nás. Podle následujícího receptu si je připravíte během chvíle, kdykoliv na ně dostanete chuť.

Na základní dávku koka sušenek budete potřebovat:

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku moučkového cukru
  • 1 hrnek kokosu
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce kakaa

Z lehce povoleného másla a ostatních přísad vytvořte vláčné těsto. Odebírejte z něj drobné kousky, tvořte v dlaních kuličky, klaďte na plechy vyložené pečícím papírem a nakonec rozmáčkněte vidličkou namočenou v moučkovém cukru.

Sušenky vložte do trouby předehřáté na 160ºC a pečte 10 minut až čtvrt hodiny. Po upečení budou lehce vláčné, ale po vychladnutí zkřehnou. Uchovávejte je v plechové dóze, tedy pokud Vám nějaké vůbec zbudou.

Kořeněné sušenky

Kdo by neznal legendární zázvorové či karamelové sušenky, které dostanete v kavárně ke každému horkému nápoji? Vyzkoušejte následující recept, který má v sobě nádech Vánoc, skořice a medových perníčků.

Na 50 sušenek budete potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíci perníkového koření
  • špetku jedlé sody

Z povoleného másla, vejce a všech sypkých surovin vytvořte vláčné těsto. Vytvořte z něj váleček, ze kterého krájejte tenké plátky. Pokud Vám záleží na chuti a ne na vzhledu, upéct můžete sušenky tak – ve formě plátků. Je – li pro Vás důležitá výsledná estetika, pomoci si můžete například skleničkou, kterou jednotlivé plátky těsta lehce rozmáčknete. Razítka na sušenky vypadají obzvláště krásně, ale u vyloženě máslového těsta s nimi moc nepochodíte.

Sušenky pokládejte na plechy vyložené pečícím papírem a pečte asi 25 minut při teplotě 150ºC.

Máslové cookies s kousky čokolády

Máslové těsto obohacené o kousky vydatné čokolády – to je sen každého sušenkoholika!

Na 16 velkých sušenek si připravte:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • špetku prášku do pečiva
  • nasekanou čokoládu (bílou, mléčnou a hořkou – 30 g od druhu)

Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem do nadýchané pěny, přidejte vanilku i vejce. Mouku a kypřící prášek zapracujte do máslové hmoty, vytvořte kompaktní vláčné těsto, do kterého nakonec přidejte polovinu nasekané čokolády.

Plech vyložte pečícím papírem, lžící na něj tvořte malé hromádky a lehce je rozetřete. Posypte zbývající polovinou nasekané čokolády, vložte do trouby a pečte asi 8 minut při 170ºC. Po upečení nechte krátce vychladnout na mřížce.

Čokoládové cookies s pekanovými ořechy

Čokoládové těsto a nasekané ořechy – dokonalé potěšení v podzimní plískanici!

Na 16 velkých sušenek budete potřebovat:

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g pekanových ořechů
  • 125 g krupicového cukru
  • 20 g másla
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • špetku kypřícího prášku
  • 1 vejce

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte máslo a polovinu nasekaných ořechů. Cukr, škrob, kypřící prášek a vejce smíchejte, přidejte čokoládu s ořechy a míchejte do chladnutí a houstnutí těsta. Z těsta tvořte na plech malé hromádky, lehce je rozetřete a posypte zbývající polovinou ořechů.

Sušenky pečte v troubě předehřáté na 170ºC asi 8 minut a po upečení nechte krátce vychladnout.

Zdravé ovesné sušenky

Milovníci zdravé stravy, držte si klobouky! Následující recept je nejen zdravý, ale přímo návykový.

Na 50 ovesných sušenek budete potřebovat:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ hrnku cukru krupice
  • ½ hrnku strouhaných ořechů (vlašských, lískových, mandlí…)
  • 130 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce vody
  • lžičku kypřícího prášku
  • 4 lžíce kokosu nebo semínek dle chuti
  • skořici

Všechny sypké suroviny smíchejte spolu s rozpuštěným máslem, medem, případně vodou. Vznikne Vám mírně lepivé těsto, proto si budete při tvoření sušenek muset vlhčit ruce. Plechy vyložte pečícím papírem, z těsta tvořte kuličky a v navlhčených dlaních je rychle rozplácněte. V tomto případě budou po upečení sušenky tvrdé a křehké.

Druhá varianta přípravy je taková, kdy z těsta vytvoříte pouze malé kuličky a ty budete v rozestupech klást na pečící plech. Během pečení se neroztečou do stran a hotové budou dokonale vláčné a lahodné – jako kokosky.

Tak či onak pečte sušenky asi 15 – 20 minut při teplotě 150ºC a po upečení nechte krátce vychladnout na mřížce.