Občas se stane, že po práci nestíháte obstarat rodinný nákup nebo Vám na složité vaření nezbývají síly. Podle následujících receptů z běžně dostupných surovin připravíte lahodnou večeři, snídani i svačinu do školy.

Mrkvová pomazánka s tvarohem

Jednoduchá, zdravá a přitom překvapivě dobrá pomazánka, které koriandr i římský kmín dodá netradiční orientální nádech.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 4 mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvou petržel nebo koriandr
  • lžíci medu
  • citrónovou šťávu
  • sůl, pepř, mletý římský kmín

Na pánvi rozehřejte máslo a za stálého míchání na něm asi dvě minuty opékejte mrkev nastrouhanou nahrubo. Přidejte prolisovaný česnek, špetku drceného římského kmínu, nechte koření rozvonět a odstavte. V míse smíchejte tvaroh s medem, citrónovou šťávou, osolte a opepřete. Přidejte osmahnutou mrkev a nasekanou petržel či koriandr.

Lososová pomazánka

Kombinace lososa a smetanového sýra je lahodná, a příště zkuste pažitku nahradit třeba koprem.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 200 g smetanového sýra
  • 200 g uzeného lososa
  • lžíci dijonské hořčice
  • 4 lžíce nasekané pažitky
  • lžíci citrónové šťávy

Smetanový sýr smíchejte s hořčicí a nasekanou pažitkou, přidejte citrónovou šťávu a nasekaného lososa. Pomazánku osolte, promíchejte a podávejte nejlépe na opečených plátcích toastového chleba.

Pomazánka z nivy

Rychlá pikantní pomazánka, která nezkazí ani žádné přátelské posezení u vína a jednohubek.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • ½ kelímku pomazánkového másla
  • ½ kelímku měkkého tvarohu
  • 100 g nivy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Pomazánkové máslo promíchejte s tvarohem a nadrobenou nivou. Přidejte prolisovaný česnek, osolte, opepřete a v případě potřeby nařeďte dvěmi lžícemi mléka. Podávejte s celozrnným pečivem, ozdobené řeřichou a tenkými plátky mrkve.

Vajíčkovo – avokádová pomazánka

Recept na tuto pomazánku využijete nejen o Velikonocích, kdy se Vaše ratolesti vrátí s plnými košíky koledy.

Pro 6 osob si připravte:

  • 10 vajec natvrdo
  • 3 lžíce majonézy
  • lžičku dijonské hořčice
  • lžíci citrónové šťávy
  • 1 avokádo

Uvařená vejce nasekejte nebo protlačte přes kolečko, přidejte majonézu, hořčici, citrónovou šťávu, polovinu rozmačkaného avokáda a promíchejte. Druhou polovinu avokáda posekejte na kousky a přimíchejte do pomazánky. Osolte, opepřete a podávejte ozdobené petrželkou.

Pomazánka z makrely

Lahodná, lehká a zdravá pomazánka, která zasytí.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 250 g uzené makrely
  • 140 g zakysané smetany
  • 1 balení lučiny
  • svazek jarní cibulky
  • 4 lžičky křenu
  • 1 velkou okurku
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 svazek mrkve

Z makrely oberte maso, vložte do mísy, přidejte zakysanou smetanu, lučinu, nasekanou jarní cibulku a křen a vidličkou důkladně promíchejte. Podávejte s čerstvým pečivem, ředkvičkami a mrkví a okurkou nakrájenou na špalíčky.

Hermelínová pomazánka

Netradiční zapečené misky se stanou oblíbenou chuťovkou celé rodiny.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 5 větších rajčat
  • 60 ml balzamikového octa
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • lžíci sekaného rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hermelíny
  • 225 g smetanového sýra
  • hrst bazalkových lístků

Rajčata rozpulte, položte řezem nahoru na plech, pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem, osolte, opepřete, posypte prolisovaným česnekem a rozmarýnem a pečte půl hodiny při 230ºC. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a vše nasekejte. Hermelíny zbavte bílé kůrky, nakrájejte je na kostky a smíchejte se smetanovým sýrem. Vmíchejte rajčatovou směs a natrhané lístky bazalky. Pomazánku rozdělte do zapékacích misek a pečte 25 minut při 180ºC. Nechte 10 minut zchladnout a podávejte s toasty.

Tuňáková pomazánka

Po těchto zapečených houskách se jen zapráší!

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 housky
  • 200 g tuňáka v oleji
  • lžíci majonézy
  • šťávu z 1 citronu
  • svazek jarní cibulky
  • 2 rajčata
  • hrst nastrouhaného tvrdého sýra (gouda, krolewski, ementál, čedar..)

Housky podélně rozpulte a řeznou stranou položte pod gril v troubě. Tuňáka dejte do misky, přidejte majonézu, citrónovou šťávu a nasekanou jarní cibulku. Osolte, opepřete a promíchejte. Spodní části opečených housek namažte pomazánkou, poklaďte plátky rajčat, posypte strouhaným sýrem, přiklopte vršky housek a na minutu vložte pod gril zapéct, aby se sýr roztavil. Podávejte teplé.