Gastronomie Káva

Publikováno 18. Leden, 2018

0

Káva bez kofeinu? Ano či ne?

Zbožňujete kávu, ale chtěli byste z nějakého důvodu omezit příjem kofeinu? Pro mnohé milovníky kávy, kteří by chtěli její zdravější verzi, je tu káva bez kofeinu. Tuto variantu rády volí i těhotné nebo kojící maminky. Ale je možné, že se ztrátou kofeinu přijdeme i o její plnou chuť. A je tato verze skutečně zdravější? Co se jen za takovou kávou skrývá? Přečtěte si v článku.

Jak se vyrábí káva bez kofeinu?

Kofein má na lidský organismus vliv, dokáže ho povzbudit, ale v přílišných dávkách může být i zdraví škodlivý. Proto někteří lidé raději volí bezkofeinovou kávu. Bezkofeinová káva je jednoduše káva, ze které byly kofeinové složky odstraněny chemickým procesem. Ale i tak může v kávězůstat nějaké menší procento kofeinu. Kofein se z kávy dostává dvojí způsobem.

První metodou odstranění kofeinu je tzv. evropský proces, kdy se káva zbaví kofeinu s pomocí chemického procesu. Káva se namáčí ve vodě a následně se omývá v methylenchloridu. Tato látka absorbuje z kávy kofein. Takto propláchnutá káva se dále omyje vodou a suší se. Tento způsob odstraňování kofeinu je celkem běžný, jelikož káva po vylouhování neztrácí svou chuť ani aroma.

Druhým způsobem je tzv. švýcarský proces, ve kterém neprobíhá žádná chemická reakce. Kofein se odstraňuje s pomocí horké vody a páry. Proces začíná máčením kávy v horké vodě a vylouhováním kofeinu. Kofein se následně z roztoku odstraní s pomocí filtrů. Následně se káva opět máčí do roztoku bez kofeinu a zrna chuť znovu nasávají. Poté se kávová zrna nasuší a zašlou do pražírny. V tomto procesu se však z kávy odstraňuje více než jen kofein, ale také například aroma. Tento proces je na jednu stranu šetrnější, ale na druhou stranu odstraňuje z kávových zrn důležité látky.

Je káva bez kofeinu zdravější?

Záleží na tom, jak organismus zpracovává kofein. Od toho se odvíjí i tolerance kofeinu a jeho vliv na naše tělo. A záleží i na tom, jakým procesem byl kofein odstraněn.

Kofein utlumuje nervovou aktivitu, stahuje mozkové cévy, zvyšuje tvorbu adrenalinu a zvyšuje koncentraci dopaminu, čímž nám dopomáhá k pocitům štěstí. Co se týče negativních dopadů na organismus, mohou se projevovat u osob citlivější na kofein, především problémy s trávením, jelikož kofein stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Přestože může konzumace kávy způsobit v kombinaci s nedodržením zásad pitného režimu dehydrataci organismu a může zvýšit vylučování vitamínů a minerálu z těla, pro zdravého jedince nebezpečná není.

Tedy až do té doby, kdy její konzumaci výrazně omezíte. Tehdy se můžete setkat s abstinenčními příznaky, jako je bolest hlavy, podrážděnost, pocit frustrace, deprese, apatie, rýma, ospalost, závratě, únava či opakující se zvracení.

Samotného kofeinu se tedy většinou bát nemusíte, ale pokud chcete raději konzumovat kávu bez kofeinu, zjistěte si, jakým způsobem byl kofein z kávových zrn odstraněn. Ať s bezkofeinovou kávou nepřijímáte látky ještě méně vhodné, než je kofein.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Štítky:




Comments are closed.

Back to Top ↑