Zdraví zuvacka

Publikováno 5. Listopad, 2012

0

Je žvýkání zdravé?

Žvýkačka se stala běžnou součástí našich životů a spousta lidí je má pravidelně u sebe. Převážná většina lidí žvýká proto, aby měla svěží dech. Pravidelné žvýkání může mít pozitivní vliv na vaše zdraví.

Žvýkání také chrání zuby před zubním kazem a snižuje tvorbu zubního plaku po jídle.  Zubní kaz vzniká díky bakteriím v ústech, které umí přeměnit cukry na slabé  kyseliny. Původní neutrální prostřední v ústech se tak změní na kyselé, a tím může dojít ke vzniku zubního kazu. Podle maďarské studie z roku 2001 se výskyt zubního kamene u dětí, které po jídle žvýkaly, snížil až o 40 %. Pokud po jídle žvýkáte žvýkačku alespoň dvacet minut, odstraníte tím ze zubů zbytky jídla a zubní plak a navíc neutralizujete prostředí v ústech.

Se žvýkačkou je spojen minimálně jeden mýtus. A to poškozování zubní výplně. Podle stomatologů je celkem nepravděpodobné, že by žvýkačka zubní výplň poškodila. Zubní výplně se většinou poškodí působením tvrdých předmětů, například skořápky z ořechů. Měkká žvákačka zubní výplň sama o sobě vytáhnout nemůže. Pokud se to stane, je to pravděpodobně tím, že výplň už byla poškozená.

Dalším důvodem, proč lidé žvýkají je zvýšení koncentrace. Například řidičům kamionu žvýkání často pomáhá udržet pozornost. Vědecké studie již v roce 1939 prokázaly, že žvýkání uvolňuje napětí svalů a pomáhá lidem lépe se cítit a být v pohodě. Z tohoto důvodu pravidelně zásobuje žvýkačkami americká armáda své vojáky. Američtí vojáci byli první, kteří k nám v roce 1945 žvýkačky dovezli. První vzpomínky na žvýkačky tak  mají naši dědové a babičky spojené s koncem druhé světové války.

Žvýkání vám pomůže zhubnout

Pravidelné žvýkání žvýkaček bez cukru vám může pomoct zhubnout. Lidé s nadváhou často jedí ne z hladu, ale z nudy nebo ze stresu. Ze zvyku se krmí při sledování oblíbeného seriálu,  nebo při čtení nebo se jídlem snaží zdoalt stres před důležitou zkouškou. Pokud v takovou chvíli nahradíte brambůrky nebo čokoládu žvýkačkou, budete o krok blíž k vysněné postavě.

Žvýkání před jídlem zahání hlad a snižuje chuť na sladké. Díky tomu můžete snížit počet přijatých kalorií. Podle zdravotnických výzkumů můžete žvýkáním snížit přísun až o 36 kalorií. Možná se vám to zdá málo, ale při cestě za štíhlejším tělem se počítá každá ušetřená kalorie.

Zdroj obrázku: www.sxc.hu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Štítky: , , , ,




Comments are closed.

Back to Top ↑