Máte rádi čokoládové zákusky, krémy, pěny a vše, co se ke kakau a čokoládě nějak vztahuje? V tom případě si možná rádi připravíte výborný čokoládový dezert a pohostíte celou rodinu či prátele. Stačí vybrat si z následujících receptů, jejich chuť je výborná a příprava není těžká, zkuste je.

Panna cotta z čokolády

Pro 6 osob si připravte:

  • 125 g hořké čokolády
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 plátky želatiny
  • 50 g cukru krupice
  • vanilkový lusk

Plátky želatiny namočte do vody, aby nabobtnala. Nasekanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.

Mléko, smetanu, cukr a semínka z vanilky vložte do kastrůlku a zahřejte na teplotu okolo 60ºC. Odstavte z ohně, přidejte želatinu a míchejte dokud se nerozpustí. Poté přidejte i rozpuštěnou čokoládu a spojte v hladký krém. Směs rozdělte do formiček na panna cottu lehce vymazaných olejem a vložte do lednice alespoň na 4 hodiny k zatuhnutí.

Před servírováním formičky vyklopte a panna cottu ozdobte kopečkem ušlehané smetany.

Čokoládový páj s kávovou pusinkou

Křehké těsto, čokoláda, kokos a sněhová čepice – dokonalá harmonie chutí pro příjemné posezení u odpolední kávy!

Na 8 – 10 porcí budete potřebovat:

  • 400 g křehkého těsta
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády
  • 3 žloutky

a na kávovou pusinku:

  • 250 g cukru krupice
  • 4 bílky
  • 20 ml espresa
  • 60 ml vody

Křehké těsto rozválejte na tenký plát, vyložte jím formu o průměru 25 cm a nezapomeňte na okraje formy. Formu vložte asi na půl hodiny do mrazáku. Poté těsto překryjte pečícím papírem, zatěžkejte luštěninami a pečte asi 10 minut při teplotě 180ºC.

Po předpečení papír s luštěninami odstraňte a pečte dalších 10 minut. Kokos nasucho opražte na pánvi a nechte vychladnout. Smetanu vlijte do kastrůlku a na mírném plameni zahřejte, vsypte do ní nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit.

Žloutky našlehejte se lžící teplé vody a přidejte ke smetaně s čokoládou spolu s opraženým kokosem. Krém rozetřete na vychladlý korpus a vložte do lednice asi na dvě hodiny. Do kastrůlku vsypte cukr, vodu a espreso, přiveďte k varu a na mírném ohni nechte asi 8 minut probublávat, vznikne Vám cukrový sirup.

Bílky ušlehejte spolu se špetkou soli do polotuha a za stálého šlehání do nich cukrový sirup tenkým pramínkem přilévejte. Tuhý a hladký kávový sníh rozetřete na vyhlazený čokoládový páj.

Čokoládovo – karamelový koláč s malinami

Lahodné sušenkové těsto, hutná čokoládová náplň a voňavá náplň – existuje dokonalejší rozkoš?

Na 1 koláčovou formu si připravte:

  • 250 g karamelových sušenek Lotus
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 450 g hořké čokolády
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 g čerstvých malin

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, smíchejte s rozpuštěným máslem a vytvořte drobenku. Tu napěchujte do koláčové formy o průměru asi 25 cm. Vložte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny při 180ºC, dokud korpus lehce nezezlátne. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na nalámanou čokoládu a metličkou míchejte, dokud se zcela nerozpustí na hladký a lesklý krém. Ještě teplý ho nalijte na upečený sušenkový korpus a poté ho dejte chladit do lednice (minimálně na tři hodiny, ale klidně i přes noc).

Před podáváním koláč ozdobte malinami, případně malinovou omáčkou připravenou rozvařením malin s cukrem.

Horký čokoládový koláč s tvarohem

Křupavý základ, vydatná tvarohová náplň a křupavý mandlový krokant – po zákusku nezbude ani drobeček!

Na 12 porcí si připravte:

  • 220 g máslových sušenek (Club, BeBe, ..)
  • 60 g másla
  • 60 g hořké čokolády

na náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 50 g hořké čokolády
  • 4 lžíce kakaa
  • 45 g mletých mandlí
  • 2 lžíce mandlového likéru

a na ozdobu:

  • 25 g plátků mandlí
  • 40 g cukru krupice

Čokoládu rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni a smíchejte s rozmixovanými sušenkami. Vzniklou hmotu napěchujte do koláčové formy a pečte asi 10 minut při 180ºC.

Mezitím svařte smetanu, vlijte ji na nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Vzniklý čokoládový krém prošlehejte spolu s tvarohem, vejci, cukrem, kakaem, mletými mandlemi i likérem a rozetřete na předpečený korpus.

Koláč vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut. Cukr vsypte do kastrůlku a nechte ho zkaramelizovat, poté vsypte mandlové lupínky, obalte je karamelem, přelijte na plech vyložený pečícím papírem a nechte zcela vychladnout a ztuhnout. Po vychladnutí krokant nalámejte nebo nasekejte a hotový koláč jím ozdobte.

Čokoládový koláč s polevou

Nadýchaný, přesto vydatný čokoládový koláč přelitý karamelovou polevou omámí Vaše smysly tak, že nezůstanete u jednoho kousku!

Pro 8 – 12 osob budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g zlatého sirupu (seženete například v Marks&Spencer)
  • 250 g másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 5 vajec
  • 50 g kakaa
  • 150 ml mléka

a na polevu:

  • 150 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 170 g zlatého sirupu
  • 100 ml smetany ke šlehání

V kastrůlku rozpusťte máslo spolu se zlatým sirupem, odstavte z plotny a nechte asi 10 minut chladnout. V míse smíchejte mouku s kakaem, přidejte mléko, vejce, rozpuštěné máslo se sirupem a promíchejte na hladké těsto. Nakonec do něj vmíchejte nasekanou čokoládu.

Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, případně vyložte pečícím papírem, a naplňte těstem. Pečte asi 80 minut při teplotě 160ºC, stav propečení koláče průběžně kontrolujte zapíchnutím špejle. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Všechny ingredience na polevu dejte do kastrůlku, přiveďte k varu a poté na mírném plameni vařte asi 5 minut.

Mírně zchladlou polevou koláč přelijte, nechte ztuhnout, nakrájejte na porce a servírujte.

Pokud si na pečení netroufáte, ale chcete své hosty překvapit něčím dobrým, pořiďte si čokoládovou fontánu.